28. april 2017
KANTORISSIMO - neste tirsdag 9. mai kl 19.30 i Nesodden kirke

Kjære Kantorissimos venner,

Hjertelig velkommen til vårens Kantorissimo-konserter i Nesodden kirke! Programmet er nå klart: det er variert, interessant og vakker musikk i fire helt forskjellige programkonsepter.

Tirsdag 9. mai 2017 kl. 19.30:

Samuels salmer
Ann-Turi Ford (sang, historieformidling)
Ingeborg Christophersen (fløyter, cembalo)
Gjermund Kolltveit (fele, bratsj, lyre m.m.)
Lars Svanberg Jakobsen (bass, gitar)

Folkemusikkinnsamler Ludvig Mathias Lindeman noterte hele førti sanger etter Samuel Hansen Hellen (1813–1892). Ann-Turi Ford jobber med å dokumentere livet og sangene til ukjente Samuel Hellen, og skal spille inn alle førti sanger i et kombinert CD- og bokprosjekt våren 2017. Samuel fikk et vendepunkt i livet da han ble Grundtvik-tilhenger. Hoveddelen av sine sanger hadde han fra
skriftlige kilder, nærmere bestemt den danske såkalte Kjempeviseboka og Petter Dass’ katekismesanger. Samuels sanger ble plukket opp over hele Østlandet og omegn – oftest fra plasser man ikke forbinder med folkemusikk. Hellen gjorde nemlig en utrolig klassereise: første halvdel av livet levde han som omstreifer i ytterste fattigdom og på kant med loven, siste som en aktet og velstående borger i Oslo. En kveld om Samuel byr på et utvalg av hans sanger framført på variert vis. Og fortellinger fra livet til denne ekstraordinære kulturbæreren, som var en av Lindemans største og mest merkverdige kilder.

Tirsdag 13. juni 2017 kl. 19.30:

A Scottish Ayre
Sarah-Jane Summers (fele)
Juhani Silvola (gitar)
Ingeborg Christophersen (blokkfløyter)
Gunnar Hauge (barokkcello)

Mange italienske og engelske barokkomponister lot seg inspirere av skotsk folkemusikk.
På samme måte som folketonene og den klassiske tradisjonen fusjonerte den gang, i blant annet Barsanti, Geminiani og Matteis sine arrangementer av skotske folketoner, vil to barokkmusikere og to folkemusikere fusjonere for denne konserten. Skotske Sarah-Jane Summers og norsk-finske Juhani Silvola er to av verdens fremste utøvere av skotsk tradisjonsmusikk. Det blir tradisjonsmusikk side om side med skotsk musikk i barokkdrakt. 1700-tallet var en spesielt interessant periode i Skottland. Unionen mellom Skottland og England i 1707 tydeliggjorde hvor splittet Skottland var: pro-engelske Edinburgh omfavnet engelske og europeiske impulser, i motsetning til de gælisktalende i det skotske høylandet. Denne splittelsen kan også høres i skotsk folkemusikk fra denne tiden, der man finner arkaiske former med uregelmessige fraser og en helt annerledes harmonisk struktur i nord, og mer pan-europeiske former og harmonikk i sør. Innflytelsen fra Edinburghs overklasse er tydelig i Skotsk folkemusikk fra 1700-tallet. Siden det var de som arrangerte store ball og hadde penger til å betale musikere (både til å spille og skrive ny musikk), var overklassen en stor arbeidsgiver for folkemusikere.

Alle konsertene foregår i Nesodden kirke. Entré er 150 kr, barn og ungdommer opp til 18 år fri entré. (Nytt av året: betaling er også mulig med kort!)

Vil du støtte Kantorissimo, kan du gi en gave til kirkens kulturkonto 1645.02.82506. All givertjeneste mellom 500 kr og 16 800 kr gir rett til skattefradrag. For at dette skal kunne innberettes til skattedirektoratet, må du meddele ditt personnummer. Vi takker for all støtte, som gjør serien mulig.

Konserten Recordare VENEZIA, som Barokkanerne spilte i Kantorissimo i mai 2016, har blitt til plate! Ingeborg Christophersen er solist på denne platen, hvor vi tas med til
Venezia og dveler ved sjørepublikkens siste 200 år med komponister som Bassano, Castello, Galuppi, Legrenzi, Marini, Uccelini og i særdeleshet Vivaldi. Sistnevntes halsbrekkende konserter for flautino er noe av det ypperste som noensinne er skrevet for blokkfløyte. Forfatteren Vetle Lid Larssen har skrevet "En flytende verden" - et forord i CD-ens programhefte. CD-en selges på Kantorissimo-konsertene og kirkesenteret til 150 kr per stykk, og overskuddet går til Kantorissimo.

Vel møtt til vårens konserter! Gjør det til en sosial kveld - ta med slekt, venner, naboer! Vi ses!

Beste hilsen,

Ingeborg Christophersen

KANTORISSIMO - neste tirsdag 9. mai kl 19.30 i Nesodden kirke

Kjære Kantorissimos venner,

Tirsdag 9. mai 2017 kl. 19.30:

Samuels salmer
Ann-Turi Ford (sang, historieformidling)
Ingeborg Christophersen (fløyter, cembalo)
Gjermund Kolltveit (fele, bratsj, lyre m.m.)
Lars Svanberg Jakobsen (bass, gitar)

Tirsdag 13. juni 2017 kl. 19.30:

A Scottish Ayre
Sarah-Jane Summers (fele)